laborant

Laborant

Robiąc codzienne zakupy spożywcze często odwiedzamy stoisko mięsne. Na takim stoisku oprócz kawałków mięsa z poszczególnych partii zwierzęcia możemy zakupić również wędliny i inne wyroby z masarni. Są to na przykład wszelkiego rodzaju kiełbasy, szynki, polędwice, parówki oraz pasztety. Na rynku istnieje kilka wiodących marek wędlin i innych wyrobów mięsnych. Niektóre z nich słyną z tego, że wyrabiają swoje produkty z określonego typu mięsa na przykład z drobiu. Takie firmy oprócz linii produkcyjnych mają zazwyczaj swoje własne wylęganie i hodowlę zwierząt, z których w dalszym etapie produkowane są produkty, które finalnie trafiają do ostatecznego odbiorcy, jakim jest klient w sklepie.

Firmy te zatrudniają bardzo różnych pracowników, odpowiedzialnych za różne czynności na etapie produkcji. Jedni odpowiedzialni są za wylęg zwierząt, inni za ubój a jeszcze inni sprawdzają skład oraz jakość gotowego produktu. Muszą wykonywać takie czynności aby gotowy produkt spełniaj najwyższe formy jakości. Ostatnio pojawiło się ogłoszenie o zapotrzebowaniu na pracownika laboratorium do jednej z wiodących na rynku firm, zajmującej się wyrobami z mięsa drobiowego. Praca dotyczyła stanowiska laboranta w miejscowości Świebodzin w województwie lubuskim.  Praca w Świebodzinie była dostępna dla magistrów studiów wyższych w kierunku technologii żywienia. Praca polegała na sprawdzaniu i analizowaniu oraz kontroli laboratoryjnej surowca, półproduktu oraz wyrobu końcowego, zgodnie z ustalonym harmonogramem badań.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *